Karadeniz mutfağı tatlıları denilince akla ilk gelenler; pepeçura, Hamsiköy sütlacı ve Laz böreğidir. Bu yazımızda sizlere Karadeniz mutfağının özgün tatlılarından biri olan Laz böreğinden bahsedeceğiz.
Çıtır çıtır yufkaların arasında yoğun kıvamlı muhallebinin tadıyla büyüleyecek olan Laz böreği, Karadeniz mutfağının vazgeçilmez bir tatlısı. Özenle açılan yufkaların arasına konulan muhallebi ile şerbetli ya da şerbetsiz yapılan bir tatlı türü olan Laz Böreği, 200 yıllık bir tarihle yıllardır sofraları süslüyor. Türkiye’de Doğu Karadeniz bölgesinde ve özellikle Lazların yaşadığı Artvin ve Rize illerinde yapılan Laz böreği yalnızca Türkiye’de değil Yunanistan’da da sevilen bir tatlıdır. Yunanistan’da “sütlü börek” anlamına gelen galaktobureko adıyla, yufka yerine irmik lapası kullanılarak yapılır. Günümüzde yufka yerine milföy, muhallebi yerine krema kullanılarak yapılanları da mevcuttur. Krema ya da muhallebi; limon, portakal veya gül suyu ile süslenebilir.
Tescilli Coğrafi İşaret
“Trabzon mutfağının en meşhur tatlısı nedir?” diye sorulduğunda pepeçura ve mısır tatlısının yanı sıra bir de Laz böreğini söylemeden geçemeyiz. Hopa Ticaret ve Sanayi Odası iki yılık çabası sonucunda Doğu Karadeniz’in en çok tanınan, sevilen yemeklerinin başında gelen Laz Böreği, Ocak 2019 tarihi itibari ile coğrafi işaret olarak tescil edilmiştir. Bu bakımdan Laz böreğinin Karadeniz Mutfağını tescilli bir şekilde parçası olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Yapımı Oldukça Zahmetli
Karadeniz mutfağında, genellikle lahana sarması, turşu tava ve kara lahanadan yapılan yöresel yemekler bayram sofralarının demirbaşı olurken, bu yemeklere, yöreye özgü olan ve kokulu kara üzümden yapılan ‘pepecura’ tatlısı ya da incecik yufka ve muhallebiden yapılan Laz böreği de eşlik ediyor.
Eğer mutfakta vakit geçirmekten ve yeni lezzetler denemekten hoşlanıyorsanız hem sizin hem de ailenizin seveceği değişik bir tatlı tarifi olan Laz böreği; yufka, tereyağı, muhallebi ve şerbet ile yapılan bir tatlı çeşididir. İncecik hamurunun içine ilave edilen tatlı muhallebisi ve hafif lezzeti ile Laz böreğine, daha ilk lokmada deneyen herkes bayılıyor. Oldukça hafif bir tatlı olan Laz böreği, üzerine ilave edilen soğuk şerbeti sayesinde bu özelliğe sahip hale geliyor.
Geçmişi 200 Yıl Öncesine Dayanıyor
Araştırmalar sonucu elde edilen bilgilerde, ülke genelinde Laz böreği olarak bilinen ve Hopa yöresine ait olduğunu ileri sürülen bu tatlının geçmişinin 200 yıl öncesine dayandığı söyleniyor. Eski kayıtlarda aynı zamanda Laz böreğinin daha çok özel günlerde, misafirler için hazırlanan bir tatlı olduğu bilgisi de yer alıyor.
Laz böreğine ilginin her geçen gün arttığını, geçmiş yıllarda evlerde daha çok bayram, düğün gibi özel günlerde hazırlanan tatlıya artık bölgedeki hemen her pastane ve lokantada kolaylıkla ulaşılabiliyor. Daha önce hiç Laz böreği yapmadıysanız ya da yeteri kadar vaktiniz yoksa, Nalia tecrübesine gönül rahatlığı ile güvenebilirsiniz. Nalia ustaları tarafından hazırlanan Laz böreği ve diğer Karadeniz mutfağı tatlılarına ulaşabilir ve misafirimiz olabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.