Karadeniz mutfağı, gerek bitkisel bazlı yemekleri, gerek su ürünleri, gerek et yemekleri ve tatlılarıyla ülkemizin hala yeterine keşedilmemiş mutfaklarından birisidir. Bu eşsiz mutfağın olmazsa olmaz ana ürünlerinden biri de hiç şüphesiz karalahanadır. Karalahana, su ve nem ihtiyacı yüksek, sıcağı sevmeyen bir bitki olması hasebiyle başta Orta Karadeniz olmak üzere bölgenin hemen her yerinde rahatlıkla yetiştirilebilen, vitamin deposu bir sebzedir. Ordu, Düzce, Trabzon ve Artvin gibi iller başı çekse de karalahana, bölgede sıklıkla dikilir ve kendisinden imal edilen karalahana çorbası, karalahana sarması gibi yiyecekler afiyetle tüketilir.
Karadeniz mutfağına özgü tatlardan biri olmasına rağmen karalahana sarması, yurdun pek çok yerinde sevilir. Lojistik imkânların gelişmesi ve kültürel etkileşimin artışı sayesinde artık Anadolu’nun ücra yerlerinde dahi karalahana sarmasının özenle pişirildiğini ve sevilerek yenildiğini görmek mümkündür.
Pek çok değeri keşfedilmeyi bekleyen ve hala yöre insanı haricinde pek tanınmayan yemeklere sahip olan Karadeniz mutfağının iftihar kaynağı olan karalahana sarması ülkemizde sıklıkla yapılan diğer sarma türleri kadar lezzetli ve adeta hastaları olan özel bir üründür. Mevsiminde toplanan yemyeşil ve taptaze karalahanaların lezzetli mi lezzetli pirinç dolgusuyla özenle sarılması yoluyla elde edilen bu muazzam tadı herkes en azından ömründe bir defa denemeli.
Şifa Deposu Bir Tat
Karalahana, diğer lahanalar gibi top yapısı olmayan, yapraklı bir sebzedir. Yapraklarının rengi yemyeşildir. Pek çok yeşil renkli sebze gibi vücut direnci ve bağışıklığın yegane kuvvetlendiricilerinden birsidir. Üstelik yüz gramında yalnızca 32 kalori bulunmaktadır. Bu yönüyle, ciddi bir diyet dostudur.
Ayrıca içeriğinde bulunan protein miktarının çokluğu ve oldukça hafif bir gıda olmasına rağmen sahip olduğu doyuruculukla her yaştan ve her gruptan insanın rahatlıkla yiyebileceği bir besindir. Karalahana sarması, tıpkı diğer zeytinyağlı sarmalar gibi yapılır. Pirinç, -kırık pirinç yahut osmancık pirinci bunun için idealdir- salça, zeytinyağı, yemeklik doğranmış soğan ve maydanoz ilavesiyle karıştırılır. Üzerine kimyon, pul biber, karabiber ve toz biber gibi sevilen baharatlar eklenir ve önceden sıcak suda ıslatılmış karalahana yapraklarına sarılır.
Tarif edildiği üzere bu denli basit bir işlem sayesinde dillere destan bir lezzete kavuşabilirsiniz. Ancak elbette karalahana sarması gibi müstesna bir lezzeti ustalarından yemek en iyisidir. Bunun için sizleri Nalia’ya davet ediyoruz.
Karalahana Sarmasının Aşkla Buluştuğu Yer: Nalia