Bir önceki yazımızda Karadeniz Mutfağının kendine mahsus, nevi şahsına münhasır olup onu diğer mutfak geleneklerinden ayıran özelliklerinden bahsetmiştik. Şimdi ise tarihsel kökeni itibari ile birçok gezginin seyahatnamelerine dayandırılabilecek ve bugün oldukça sofistike bir turizm çeşidi olarak karşımıza çıkan gastronomi turizmi çerçevesinde Karadeniz Mutfağının bize sunduğu imkanlara değineceğiz. Zira hem Türkiye’nin uluslararası gastronomi mecralarında tanınırlığının artması hem de gastronomi turizmi açısından ziyaretçilerin rağbetinin artması açısından Karadeniz Mutfağı birçok imkanı içinde barındıran bir zenginlik sunmaktadır.
Gastronomi Turizmi
Dünyanın küreselleşme süreci insanlığın önüne yalnızca ekonomik alanda yeni imkanlar ortaya koymakla kalmadı fakat aynı zamanda kültürel ve turistik alanlarda da çeşitliliğin çoğalmasına olanak tanıdır. Özellikle ulaşım ve haberleşmedeki inanılmaz gelişmeler hem insanların bir yerden başka bir yere seyahat etmesini son derece kolaylaştırırken hem de gidilmesi ve denenmesi gereken çeşitli tecrübelerin mekanlarını bilinir hale getirdi.
Bu çerçevede düşünülecek olursa meraklıların ve macera arayışındaki insanların çeşitli gastronomi deneyimleri için seyahat etmeleri kaçınılmaz bir sonuç olarak karşımıza çıkar. Gastronomi turizmi her ne kadar sofistike bir turizm biçimi olsa da ulusal ve uluslararası tanınırlığın kapısını aralayan ilk adım olarak düşünülebilir. Bu deneyim yalnızca deneyimlenen yemekler için değil bir taraftan da söz konusu bölgenin geleneklerinin ve kültürünün de deneyimlenmesini içinde barındırmaktadır.
Karadeniz Mutfağı Gastronomi Turizmine Niçin Uygun?
Tahmin edilebileceği üzere kimi bölgelerin mutfak gelenekleri gastronomi turizmine elverişli iken kimi bölgeler için aynı avantajlar söz konusu değil. Örneğin bir bölgenin etrafındaki bölgelerle gastronomi ve mutfak kültürü açısından benzerliği, belli bir mutfak anlayışının bölgesel olarak genişliği gastronomi turizmi açısından olumsuz bir özelliktir. Zira gastronomi turizminin odağı bir bölgenin kendine has yeme-içme alışkanlıkları içerisinde, dar bir alanda ender bulunan lezzetleri ortaya çıkarmasıdır.
Dolayısıyla Karadeniz Mutfağının hem enderliği hem de etrafındaki çeşitli mutfak kültürlerinden bağımsız olarak ortaya çıkması gastronomi turizmi açısından son derece kıymetli bir mutfak olduğunun göstergeleridir. Zira yalnızca Karadeniz Mutfağına ait coğrafi işaret sahibi olmayı bekleyen 20, coğrafi işaretli ise 12 ürün bulunmaktadır.
Gastronomi turizmi açısından bölgenin yalnızca mutfak kültürünün değil, bununla birlikte bölgeye has adet, gelenek ve göreneklerin, bölgenin sunduğu seyahat deneyiminin de önemli olduğunu vurgulamıştık. Bu anlamda Karadeniz bölgesinin kendine has tarihi, gelenek ve görenekleri, gündelik yaşamın farklılaşması turistik anlamda ilgi çekicidir. Ayrıca Karadeniz Mutfağının da ortaya çıkışında dayandığı bölgesel şartlar içinde sayısız doğal güzelliği barındırmaktadır. Bu durum gastronomi turizmi açısından Karadeniz Mutfağını bir adım daha öne çıkarmaktadır.
Karadeniz Mutfağı Yanı Başınızda: Nalia
Gastronomi meraklılarının sayısı hem ülkemizde hem de dünyamızda günden güne artış göstermektedir. Birçok insanın ender lezzetlerin peşine düştüğü bu ortamda herkesin her istediğinde şehirler arası veya uluslararası seyahatler gerçekleştirmesinin de oldukça zor olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Tam da bu noktada Nalia, Karadeniz Mutfağını en saf ve otantik haliyle deneyimleyebileceğiniz sayılı restoranlar arasında yerini alır. Karadeniz bölgesine seyahat edemeseniz bile İstanbul’un merkezi yerlerindeki Nalia şubelerinde yine bölgeden temin edilerek işinin ustaları tarafından hazırlanan Karadeniz Mutfağına ait lezzetleri deneyimleme şansına sahipsiniz!