Çölyak hastalığı; besinlerdeki buğday, arpa ve çavdarda bulunan glüten adlı bir proteine karşı hassasiyet ile ortaya çıkar. Bir bağışıklık sistemi hastalığıdır ve her yaşta görülebilir. Özellikle ailesinde çölyak hastası olan çocuklarda görülme ihtimali fazladır, yani genetik geçiş önemli rol oynar. Hastalığın tedavisi yoktur ve glüten içeren gıdalar kesildiğinde bağırsaktaki zarar ve şikayetler azaltılabilir.
Glütensiz beslenme diyeti yaparken yetersiz lif alımından kaynaklı bağırsak sorunları yaşamamak adına, lif açısından zengin meyve ve sebze tüketimine oldukça önem göstermeniz gerekmektedir. Protein, vitamin ve mineral içeriği yüksek olan sebzeleri; yemeklerin, salataların veya sandviçlerin içerisine ekleyerek glütensiz beslenme sebebiyle alamadığınız bazı besin öğelerini telafi edebilirsiniz.
Glüten ve Çapraz Bulaşma Riski
Buğday, arpa, çavdar ve bu ürünlerin mahsullerinde bulunan glüten, bazen hiç tahmin etmeyeceğiniz gıdalar içerisinde karşınıza çıkabilir. Glüten, sadece tahılların içinde bulunmaz, aynı zamanda farklı amaçlarla kullanılabilen ve dışardan eklenilebilen bir protein kaynağıdır. Glütensiz beslenmede yapılan en büyük hatalardan biri de farkında olmadan glütensiz ve glütenli gıdaları bir araya getirmektir. Un kavurduğunuz bir kaşıkla, sebze yemeğini karıştırmak ya da normal ekmekle tost yaptığınız bir tost makinesinde glütensiz ekmekle tost yapmak gibi ufak detaylara da dikkat etmelisiniz.
Çapraz Bulaşma Riskine Dikkat Ediyoruz
Glütensiz beslenirken mutfağınızda da birtakım önlemler almanız gerekmektedir. Un ve pasta mamulleri (kabartma tozu, maya, susam, haşhaş, vs.) gibi glüten içermeyen gıda maddeleri daima çok iyi paketlenmiş olmalı ve glüten içerikli gıda maddelerinden ayrı olarak üst raflarda muhafaza edilmelidir. Yemek pişirmeye başlamadan önce mutfak tezgâhlarının, mutfak aletlerinin, fırının, fırın tepsilerinin, çırpma telinin, yemek kaşıklarının dahi güzelce temizlenmesi gerekir. Böylece glütensiz diyet uygulayan kişiler için potansiyel bir çapraz bulaşma tehlikesini önleyebilirsiniz.
Havadaki un, partikül bulaşmış mutfak araç ve gereçlerinin kullanılması ve yetersiz temizlik glütensiz ürünlerin çapraz bulaşmasının başlıca nedenleridir. Nalia olarak bizler, misafirlerimizin glüten hassasiyetlerini önemsiyor, glütensiz ürünler üretirken çapraz bulaşma olmamasına son derce dikkat ediyoruz.
Geniş Bir Glütensiz Yemek Skalası Hazırladık
Glüten hassasiyeti olanlar ve çölyak hastalığı ile mücadele edenler ev, iş ve okul gibi ortamlarda beslenme konusunda büyük sıkıntılar yaşamakta. Glütensiz yemek servisi olan bir restoran bulmak neredeyse imkansız. Evde glütensiz ürünler yapmak ise biraz uğraştırıcı olabiliyor. Bu nedenle olabildiğince geniş bir glütensiz yiyecek skalası hazırladık. Bunlara örnek olarak; Rize kavurma, kuru fasulye, turşu kavurma, hamsi tava, mısır ekmeği çeşitleri, çeşit çeşit salatalar, sütlaç ve mısır tatlısı glüten hassasiyeti olan müşterilerimizi düşünerek hazırladığımız yiyeceklerimizin yalnızca birkaçı. Glütensiz tarifler sayesinde, glüten intoleransı ya da çölyak hastalığı nedeniyle uymak zorunda kaldığınız tüketim kısıtlamalarına Nalia’da gönül rahatlığıyla son verebilirsiniz. Çölyak hastası ya da glüten hassasiyeti olan misafirlerimizin sağlığını önemsiyoruz