Kahvaltının Tarihçesi
Kahvaltı, “kahve altı” sözünden türeyen bir sözcüktür ve günün ilk öğünü olma özelliğini taşır. Aç karnına günün ilk kahvesini içmeden önce yenilen bir öğün olması sebebiyle bu isimle anılır. Osmanlı mutfak kültüründe, bilinen iki ana öğünün dışında, kahve içmeden önce yapılan küçük atıştırmaların, mutfaklardaki yerini alması 20. yüzyılın başlarına dayanır. Kahvaltı, sabahları mideyi rahatlatmak amacı ile genellikle çorba, ekmek, peynir ve reçel tüketilerek yapılır ve ardından günün ilk kahvesi içilirdi. 19. yüzyıl sonlarına doğru ana öğün olarak tanımlanmaya başlayan kahvaltı, her ülkenin geleneklerine göre farklı şekillerde uygulandı.
Her kültürün kendine özel bir mutfağı, dolayısıyla da kendine has kahvaltıları var. Kahvaltının bizim kültürümüzde oldukça önemli bir yere sahip olduğu su götürmez bir gerçek. Özel günlerde, bayramlarda ya da güzel bir hafta sonu planında sevdiklerimizle bir araya geleceğimizde, programlar genellikle kahvaltı sofrası etrafında şekillenir. Öyle ki kimse bu keyifli sofradan hemen kalkmak istemez, bu nedenle “pazar kahvaltısı” dillerimize yerleşmiş bir tabirdir.
Yöresel Karadeniz Kahvaltısı
Kahvaltı günün en önemli öğünüdür fakat kültürünüze ya da yaşadığınız ülkeye bağlı olarak “kahvaltı” kavramı değişiklik gösterebilir. Örneğin, Amerika için kahvaltıda pastırma ya da sosis yemek normalken, Tayland’ın balıklı ve pirinçli kahvaltısıyla karşılaştırıldığında oldukça farklıdır. Farklı ülkeler bir yana aynı ülke içerisinde bile kahvaltı kültüründe farklılıklar olabilmektedir.
Yeşilin ve mavinin her tonuna içinde saklayan ve tarihiyle, güzelliğiyle Türkiye’nin en güzel bölgelerinden birisi olan Karadeniz bölgesi elbette ki kahvaltılıklarıyla da diğer bölgelerden ayrışmaktadır. Türk mutfağına birbirinden lezzetli yemekler kazandırmış olan Karadeniz mutfağı, hamsili yemeklerinden tatlılarına birbirinden farklı leziz tatlara sahip. Bu yazımızda, Karadeniz kahvaltılarını ele aldık. Karadeniz’in yöresel kahvaltılıkları nelermiş, gelin hep birlikte göz atalım;
Karadeniz’de Kahvaltı
Karadeniz’in doğal güzelliklerine şahitlik etmek amacıyla bu şehre ziyarete giden tüm kişilerin, mutlaka tatması gereken yemekler bulunmaktadır. Birçok toplumun birleşimiyle oluşmuş bu kültürden çıkan yemekleri sınırlamak ve içlerinden en güzellerini seçmek, oldukça zorlayıcı olsa da genel manada Karadeniz kahvaltıları sıralanabilir:
Mıhlama
Karadeniz kahvaltısının en meşhur yemekleri arasında yerini alan mıhlama; mısır unu, hakiki tereyağı ve Trabzon tel peynirinden meydana gelen enfes bir kahvaltılıktır. Bazı yörelerde kuymak olarak da isimlendirilir. Mıhlama ile alakalı detaylı bilgi için Mıhlama yazımızı okuyabilirsiniz.
Mısır Ekmeği
Karadeniz’in temel besinlerinden bir tanesi olan mısır, bu bölgede yer alan tüm şehirlerin mutfak kültüründe kendisine yer bulmayı başarmıştır. Karadeniz mutfağının simgelerinden bir tanesi haline gelen ve Karadeniz’de ne yenir denildiğinde öne çıkan mısır ekmeği, şehrin yöresel yemeklerinin tamamının yanında servis edilmektedir.
Laz Böreği
Karadeniz’in en meşhur tatlılarından bir diğeri de Laz böreğidir. İncecik açılmış baklava yufkalarının arasında koyulan enfes muhallebiden meydana gelen Laz böreği, üzerine fındık parçaları serpilerek ikram edilen hafif bir tatlıdır. Karadeniz’in meşhur yemeklerinin üzerine hafif bir tatlı yenmek istendiğinde tercih edilmesi gereken ilk şey şüphesiz Laz böreğidir.
Ülke genelindeki kültürde yer edinmiş olan serpme kahvaltı, Karadeniz kahvaltı sofralarının da ana modelini oluşturmaktadır. Mısır ekmeği ve mıhlamasıyla meşhur olan Türkiye’nin göz bebeği Karadeniz’de yer alan tüm kahvaltı sofralarında, bu yöresel yemeklerin baş köşede yer aldığını görmek mümkündür.