Toplumların ayırt edici özelliklerinden biri olan yemek kültürü, Türkiye’de kültürler arası etkileşimden kaynaklı olarak son derece zengin bir dinamiğe sahiptir. Karadeniz mutfağı, bu zengin dinamiğin en ilgi çekici olanıdır kuşkusuz. Coğrafi yapısı ve iklim şartlarının şekillendirdiği yöresel lezzetleri ile, Türk mutfağının kayda değer bir bölümünü oluşturmaktadır.
Glüten Hassasiyeti Yaşayanların Sık Sık Başvurduğu Bir Lezzet
Karadeniz mutfağının en sevilen ve sofralardan eksik edilmeyen yiyecekleri nelerdir diye soracak olursak akla gelen yiyecekler arasında mısır ekmeği de mutlaka olacaktır. Karadeniz bölgesinde tarımı yapılan başlıca ekinlerden biri olan mısır, mutfakta da yerini almış, kah salatalarda kah hamur işlerinde sık sık kullanılmıştır. Karadeniz mutfağı için mısır ekmeğinin günün her saatinde sofralarda yeri vardır. Hem Karadeniz insanı hem de Karadeniz mutfağına ilgisi olan herkes için güzel bir başlangıç noktası olduğunu düşünüyoruz. Zira mısır ekmeği glüten içermiyor ve çölyak hastaları ve glüten tüketimini kısıtlamak isteyenler için kurtarıcı bir besin olarak tavsiye ediliyor. Misafirlerimizin önemsediği şeylere biz de dikkat ediyoruz ve menülerimizde çölyak hastalığı ve glüten hassasiyeti yaşayan misafirlerimiz için özel yiyecekler bulunduruyor, çapraz bulaşma riskine karşı dikkatli oluyoruz.
Karadenizlilerin ve sağlıklı beslenmek isteyenlerin sık sık tükettiği yiyecek olan mısır ekmeğine kısaca bir değindik. Gelin şimdi de sizlere, Nalia’nın menüsünde yer alan farklı bir mısır ekmeğinden söz edelim: Likapalı mısır ekmeği.
Likapa, Bir Başka Deyişle; Yaban Mersini(Mavi Yemiş)
Likapa, diğer adıyla yaban mersini; yetiştirilmesi için gereken koşullar nedeniyle, Türkiye’de Karadeniz ve Ege bölgelerinde yetişmeye uygun üzümsü bir meyve türüdür. Ardahan’da mosi, Rize’de likapa, Trabzon’da ligarba, Giresun’da çalı çiçeği olarak isimlendirilen ve literatürümüze yaban mersini olarak giren bu üzümsü meyve, sağlık meyvesi olarak da tanınmaktadır. Sağlık meyvesi olarak tanımlanmasının sebeplerinden biri ise, antioksidan görevi görmesidir. Şekerden mide rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığa faydası olan bu meyvenin kullanım alanları oldukça geniş. Tatlı ve keklerden tutun da yoğurda kadar birçok yiyeceğin içine giriyor.
Nalia’da Likapa Menüler
Doğu Karadeniz bölgesinin yüksek rakımlı yerlerinde yetişen likapa meyvesine menülerinde sık sık yer verdik. Örneğin likapa reçeli, besin değerleri yönünden çok yararlı olan likapa ile doğal şekeri buluşturup servise sunduğumuz bir lezzettir.
Farklı lezzetleri bir araya getirdik ve %100 doğal mısır unu ve vitamin deposu olan likapanın bir kalıpta buluştuğu eşsiz bir tadı, likapalı mısır ekmeğini sofralarla buluşturduk.
Son olarak, likapanın Karadeniz bölgesinin yaylalarında, doğal ortamda yetişebilen antioksidan madde içeriği en yüksek endemik bitki türlerinden olduğunu dile getirmiştik. İçerdiği birçok mineral ve vitaminler bakımından şifa kaynağı bir meyve olan yaban likapayı kaynatıp şerbete dönüştürerek soğuk ve sıcak günlerde tüketilebilecek bir içecek haline getirdik ve aynı zamanda da Karadeniz yöresinin şerbet kültürünü yeniden yaşatmaya çalıştık.