Anadolu’nun dört bir yanında çeşit çeşitli tarifler yıllardan beri dilden dile dolaşmış, kitaplara yazılıp nesilden nesle aktarılmıştır. Bu tariflerdeki en belirgin özelliklerden birisi büyük bir kısmının yapımının oldukça pratik olmasıdır. Bu durum Karadeniz mutfağında da sık sık rastladığımız bir durumdur. Yapımı kolay tadı leziz bu lezzetler arasında pepeçura da yer almaktadır. Karadeniz mutfağının rengi ile dikkat çeken tatlılarından olan Pepeçuranın yapımında kokulu üzüm kullanılır.
Siyah Kokulu Üzümlü Muhallebi
Pepeçura kısaca Karadenizlilerin üzümlü muhallebiye verdiği isimdir aslında. Bazı bölgelerde “Termon” olarak da bilinen bu muhallebi çeşidinin asıl sırrı ana maddesinde yani kokulu kara üzümde saklıdır. Ülkemizde Karadeniz mutfağı ile ve Rize ile özdeşleştirilen pepeçura, genellikle aylarının sonlarında yapılmaya başlanır. Kokulu siyah üzümün ile yapılan pepeçura tatlısı, özellikle son yıllarda Rize’de pastanelerde de satılmaya ve modern kültür tarafından ilgi görmeye başlamıştır. Pepeçura tatlısı Türkiye’de olduğu kadar Yunanistan’da da bilinen bir tatlıdır ve oldukça ilgi görmekte, sık sık tüketilmektedir.
Rengi ile Dikkat Çeken Bir Tatlı
Siyah üzümün ve mısır unu ile yapılan ve muhallebiyi andıran pepeçura tatlısı özellikle yaz aylarında Karadeniz mutfaklarında en sık tüketilen tatlılar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Özellikle yaz aylarında taze üzümle yapıldığı zaman tadına doyum olmayan bir tatlıdır. Karadeniz mutfağı tatlıları arasında yer alan pepeçura çeşitli sofralarda; samaksa, pepeçi, mor üzüm tatlısı, kara üzüm muhallebisi olarak da anılıyor.
Kokulu Kara Üzümün Faydaları
Kokulu üzüm, Karadeniz’de yetişen vazgeçilmez meyveler arasında yer alıyor. Özellikle nemli bölgelerde yetişen bu meyve, kabuk kısımlarında bolca antioksidan bulunduruyor ve kokusu ve aromasıyla karaciğerlerden solunum yolları; böbreklerden bağırsak sistemlerine kadar birçok fayda barındırıyor. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesinden antioksidan deposu olmasına, kolesterol düzeyini ve kan şekerini dengelemesinden, kalp sağlığının korunmasına kadar pek çok faydayı bünyesinde barındıran kokulu üzümün aynı zamanda yaşlanmayı geciktirdiği de söyleniyor.
Siyah renkte olan bu üzümün bir diğer adı ise İsabella üzümüdür. Karadeniz Bölgesi’nde yetişen bu üzümün kendine has bir kokusu var ve yüksek oranda şeker bulunuyor. Bu yüzden şeker hastalarının tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmiyor
Nalia’da Çayeli kuru fasulyesi ve mısır ekmeğinizin peşinden pepeçura tatlınızı yiyebilir ve arkanıza yaslanıp Karadeniz mutfağının tadını çıkarabilirsiniz.
Pepeçurayı Bir De Nalia’dan Deneyin
Asla unutamayacağınız Pepeçura siparişiniz ve çayınız ile tatlınızın keyfini Nalia’da çıkarabilirsiniz. Pendik, Ataşehir ve Güneşli şubelerimizde her güne özel, taze bir şekilde pişirilen yemeklerimiz için web sitemizi inceleyebilirsiniz. Pideden sütlaca, hamsi tavadan etli Rize karalahana sarmaya, likapalı mısır ekmeğinden sebzeli balık çorbaya kadar zengin menüsüyle dikkat çeken Nalia, hiçbir yemeğinde rafine tuz katmayarak ve tereyağını olabildiğince sade yağ haline getirerek kullanarak misafirlerinin de sağlığını düşünür ve onları sıcak bir ilgiyle ağırlar.