Türkiye zengin mutfak kültürüyle gastronomi turizmi açısından önemli bir alana sahiptir. Bu zengin kültürün bir parçası da şüphesiz Karadeniz’e ait yöresel lezzetlerdir. Karadeniz bölgesi, denizle bütünleşik, doğal güzellikleriyle ön plana çıkan bir destinasyondur.
Eşsiz yemekleri ve tatlıları, muhteşem özgün yemekleriyle Karadeniz mutfağı göz dolduruyor. Kokulu kara üzüm suyu ve mısır unuyla yapılan pepeçura tamamen yöreye özgü doğal ürünlerle pişirilir ve hem yerliler hem de turistler tarafından bolca tüketilir. Pepeçura’nın hammaddesi yörede yetiştirilen kokulu (isabella) üzümdür. Bu nedenle pepeçura mayhoş bir tada sahiptir.
Kimilerince Termoni, Kimilerince Pepeçura
Yaz mevsimiyle beraber hasat edilen kokulu üzümler ezilir, şıra haline getirilir. Tekniğine uygun şekilde işlenen şıralardan pepeçura elde edilir ve soğuk servis edilir. Ayrıca kokulu üzümden pekmez de üretilmektedir.
Pepeçura veya Pepeçi aynı zamanda termoni olarak da bilinen ve üzümün kabuğuyla pişirilmesinden elde edilen tatlı son zamanlarda vazgeçilmez bir tatlı şeklini almıştır. Her yılın yaz aylarının sonundan itibaren yapımına başlanan pepeçura tatlısı Karadeniz mutfağının baş tacıdır.
Pepeçura için üretilen kokulu üzüm şırası glütensiz mısır unu ile karıştırılarak kaplara konulabilir ve derin dondurucuda saklanarak her mevsim afiyetle tüketilebilir.
Pepeçura İçin Doğru Adres Nalia!
Karadeniz’in, özellikle de Rize’nin eşsiz kokulu kara üzümlerinden ve ev yapımı mis gibi mısır unundan imal edilen yörenin en orijinal tatlılarından biri olan pepeçurayı denemeden Karadeniz mutfağına hakim olduğunuzu söyleyemezsiniz. En iyi üzümleri seçip en güzel mısır unlarıyla tatlıları üreten Nalia, dillere destan pepeçura için en doğru adres!
Lazların termoni ve pepeçi de dediği endemik bir tatlı olan pepeçura adeta varlığıyla Karadeniz mutfağının ne denli bir derya deniz olduğunu ispatlar nitelikte. Nesilden nesle aktarılarak bütün hakikiliğini korumayı başaran bu tatlıda kullanılan mısır ununun kalitesi ve kokulu kara üzüm suyunun mevsiminde iyi bir biçimde toplanması tatlıyı lezzetli ve kaliteli yapan yegane unsurdur.
Pepeçura, tıpkı Çayeli fasulyesi, mısır tatlısı, karalahana çorbası ve karalahana sarması gibi Karadeniz’in eşsiz yemeklerindendir. Karadeniz bölgesine gitmeden Karadeniz’i ayaklarınıza getiren Nalia sizlere yöreden sade yağlı, glütensiz mısır unu ve rafine tuz kullanmadan imal edilen taptaze lezzetler sunuyor.