Karalahana çorbası, Karadeniz yöresine ait yöresel çorba tariflerindendir. Farklı kültürlerde farklı şekilde adlandırılsa da karalahana çorbası, Karadeniz bölgesinin en meşhur yemekleri arasında yer almaktadır. Karalahana çorbası hem lezzetli hem de bir o kadar sağlıklı bir yemektir.
Çorba Kültürü ve Türkler
Anadolu kültüründe ve Türklerde çorbanın yöresel olarak anlamı büyüktür. Batı’da sadece iştah açıcı olarak tüketilen çorba, Anadolu kültüründe yemek olarak da yer almaktadır. Sofranın temsilcisi ve yöneticisi olan bir yemek türü olarak ifade edilebilir.
Kökeni Sanskritçe’den gelen İngilizce çorba (soup) kelimesi, “iyi beslenme” anlamı taşırken dilimize Şorba kelimesinden geçmiştir. Osmanlı sofralarında baş lezzetlerden biri olan çorba, imparatorluğun tüm kesimleri tarafından sevilen bir yiyecek türüydü. Hatta söylenir ki; Türk mutfağında çorbaların çeşitliliği, tek bir kitabı baştan sonra doldurabilecek zenginliğe sahipti.
Soğuk kış günlerinde hemen içimizi ısıtan, kültürümüzde aile ortamını ve pek çok farklı değeri çağrıştıran çorbayı bir de Karadeniz mutfağının elinden tadın diye Nalia olarak büyük bir özen ve yoğun bir çabayla çalışıyoruz.
Karadeniz’de Karalahana Yetiştiriciliği
Karalahana bir lahana çeşididir ve bazı yörelerde yaprak lahana olarak da bilinmektedir. Ülkemizde Karadeniz bölgesinde bolca üretilmektedir. Lahana, sofralarımıza birçok pek çok şekilde gelebilmektedir; çiğ olarak tüketildiği gibi, kapuskası, salatası, zeytinyağı ve etli yemeği, sarması ve turşusu yapılarak tüketilir.
Karalahana bitkisi, toprak konusunda seçici olmasa da toprağın su tutma kapasitesinin yüksek olmasını isteyen bir bitkidir. Toprağın nemli olması ancak ıslak olmaması önemlidir. Ayrıca yetiştirildiği toprakta mutlaka münavebe yapılmalı üst üste aynı toprakta yetiştirilmemelidir. Lahana suyu seven bir sebzedir. Bu nedenle, Karadeniz gibi bol yağış alan bölgelerde üretildiği görülmektedir. Avrupa ülkelerinde yıl boyunca, ülkemizde ise yılın birkaç ayı hariç bütün yıl boyunca ekilebilen karalahana, üç ya da dört ay sonra hasat olgunluğuna gelebilmektedir.
Denilir ki; karalahana çorbası, seferberlik zamanında köylülerin yiyecek ekmek dahi bulmakta zorlandığı, annelerin çocuklarını su ve ekmekle beslemek zorunda kaldıkları bir dönemde ortaya çıkmış bir yemektir. Yayvan yapraklı, karın altında kalmasına rağmen çürümeyen, halk arasında pancar olarak tabir edilen karalahanayı son çare olarak gören zamanın anneleri, o zor günleri atlatmış. Bu şekilde insanlar, sebzeyi tanımışlar ve çorbasının yapılışı halk arasında günden güne yaygınlaşmış. Karalahana çorbası, yöre halkı tarafından özellikle kış aylarında tüketilen bir yemektir. Bunun nedeni ise kar suyunun yemeği daha lezzetli hale getirdiğine inanmalarıdır.
Bir De Bizden Deneyin
Karalahana çorbası siparişinizin Nalia mısır ekmeğimiz ile beraber sunulur. Ardından mısır tatlımızı deneyebilir, damağınızı süsleyebilirsiniz.Kurtköy, Bostancı ve Güneşli şubelerimizde her güne özel, taze bir şekilde pişirilen yemeklerimiz için web sitemizi inceleyebilirsiniz. Pideden sütlaca, hamsi tavadan etli Rize karalahana sarmaya, mısır ekmeğinden sebzeli balık çorbaya kadar zengin menüsüyle dikkat çeken Nalia, hiçbir yemeğinde rafine tuz katmayarak ve tereyağını olabildiğince sade yağ haline getirerek kullanarak misafirlerinin de sağlığını düşünür ve onları sıcak bir ilgiyle ağırlar.