Henüz Karadeniz Mutfağını bütünüyle tanıma fırsatını yakalayamamış birçok kişi bu mutfağın güçlü olduğu alanların çorba ve ana yemekten ibaret olduğunu sanmaktadır. Halbuki Karadeniz Mutfağı bir restoranın menüsünde bulunan bütün kategorilerde kendine özgü tarzıyla güçlü ürünleri haizdir. Bu yazımızda tatlı kategorisinde Karadeniz Mutfağının oldukça lezzetli bir tatlısı olan pepeçurayı ele alacağız. Kendisi gibi ismi de çok tatlı olan pepeçura tatlısı Karadeniz bölgesinde yetişen, kara üzüm cinsinden olup hoş bir kokuya sahip olan, kabukları diğer üzümlere görece kalın olan üzümden muhallebi tekniği ile hazırlanan bir tatlıdır. Pepeçuranın en güzel özelliklerinden birisi de Karadeniz Mutfağındaki hemen hemen tüm tatlı kategorisindeki ürünler gibi hafif olmasıdır.
Çocuklar Pepeçuraya Bayılıyor!
Ana malzemesi siyah üzüm olan pepeçura tatlısı üzümün renginden kaynaklı olarak bordo ile mor arasında, son derece estetik ve göze hitap eden bir renge sahiptir. Bu renk yalnızca yetişkinlerin göz zevkine değil aynı zamanda çocukların da merakına hitap etmektedir. Mısır unu ve kara üzüm şırası kullanılarak hazırlanan pepeçuranın tatlı rengi sayesinde çocuklar içerisinde yapay şeker bulunmayan ve sağlıklı yaşam dostu bir tatlı olan pepeçurayı severek yiyorlar.
Pepeçuranın dikkat çeken tek özelliği elbette rengi değil. Çayeli ve civarında yetişen kokulu üzümlerden elde edilen şıranın kaynatılırken mısır unu eklenmesi ile hazırlanan pepeçuranın enfes bir kokusu olduğunu söylemeliyiz! Kokusunu ana bileşeni olan kokulu üzümden alan pepeçura, yumuşak ve kolay unutulmayacak türden bir rayihaya sahiptir.
Tüm bunların yanında doğal olarak tatlı olan üzümlerden elde edilen, yapımında mısır unu kullanıldığından glüten içermeyen pepeçura lezzeti bakımından da güçlü ve akılda kalıcı bir tada sahiptir. Dolayısıyla pepeçura hem gözümüze hem burnumuza hem de dilimize hitap eden, gastronomi tecrübesini zirveye taşıyan bir tatlıdır. Bununla birlikte hafif bir tatlı olması da tercih edilmesini sağlayan önemli özelliklerindendir.
Hem Şekersiz Hem Glutensiz!
Pepeçuranın sağlıklı yaşam çerçevesindeki önemi iki özelliği üzerinden açıklanabilir. Bunlardan ilki pepeçuranın hazırlanmasında hiçbir ilave şekerin bulunmamasıdır. Diğer bir ifade ile pepeçuranın tatlısı kullanılan üzümlerdeki meyve şekerinden ibarettir. Diğer bir özelliği ise yapımında sade mısır unu kullanıldığından glüten içermemesidir. Bu da pepeçurayı özellikle çölyak hastalığından mustarip kişiler için güvenle tüketilebilecek bir tatlı olarak karşımıza çıkarmaktadır. Nalia’nın Karadeniz bölgesinde yetişen gerçek kokulu üzümleri ve saf mısır ununu kullanarak hazırladığı pepeçurayı siz de güvenle yiyebilirsiniz!