Yemek kültürü toplumların ayırt edici özelliklerinden biridir. Ülkemiz, doğal güzellikleri kadar mutfaktaki lezzetleri ile de meşhurdur. Türkiye coğrafyasındaki kültürlerarası etkileşim ve birikim, yöresel mutfaklardaki çeşitliliği zenginleştirmiştir. Karadeniz bölgesi de yöresel lezzetleriyle Türk mutfağının önemli bir bölümünü kapsar. Karadeniz’in coğrafi yapısı ve iklim şartları o bölgeye has yiyeceklerin özelliklerini belirler.
Mısır, fasulye, karalahana, yöresel otlar ve elbette hamsi bölge mutfağında başrollerdeki lezzetler arasındadır. Karadeniz mutfağının çay tarımından önce başlıca ekini olan mısır, oldukça önemli bir besindir. Taze olarak, haşlanarak ya da közde pişirilerek tüketilebilen mısır; taneleri öğütülerek un haline getirilip mısır ekmeği ve mıhlama gibi yiyeceklerin yapımında kullanılır. Mısır, Amerika kökenli bir tahıldır ve Avrupa kıtasına ancak 16. yüzyılda ulaşmıştır. Tüketimi dünyada yaygınlaşmasıyla birlikte ülkemizde de tarımı yapılmaya başlanmıştır ve un olarak tüketimi en çok Karadeniz Bölgesi‘nde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bu Yazımızda Mısır Ekmeğini Ele Alacağız.
Ekmek, insanlık tarihinin bilinen en eski besin kaynağıdır. Bu sefer sizlere başka bir ekmeği, Karadeniz mutfağının eşsiz lezzeti mısır ekmeğinden bahsedeceğiz. Mısır unu ile yapılan mısır ekmeği Karadeniz yöresine ait bir yemek çeşididir.
Mısır ekmeği, mısır unu ile yapılan bir ekmek çeşididir. Mısır unu içerisine tuz, süt ve az miktarda şeker eklenerek mayalandıktan sonra ya fırında ya da kızartma olarak pişirilir. Kimyon ve pul biber gibi baharatlar ise isteğe bağlı eklenebilir. Karadeniz mutfağının son derece simgeleşmiş bir yiyeceği olan mısır ekmeği genellikle; çorba, balık, salata veya yoğurt ile birlikte tüketilir. Mısır ekmeği genellikle sade hazırlanıp tüketilse de bazen farklı malzemeler eklenerek yapılan çeşitleri de mevcuttur. Hamsili mısır ekmeği ve otlu mısır ekmeği bilinen diğer mısır ekmeği çeşitlerindendir.
Diğer ekmeklere göre daha sert yapıya sahip olan mısır ekmeğinde beyaz un ya da tam buğday unu yerine mısır unu kullanılır. Karadeniz köylerinde mısır ekmeği sobalarda ve özel fırınlarda yöresel biçimde pişirilerek sofralara konulur.
Mısır Diyet Menülerinde De Yer Alıyor Çeşitli şekillerde tüm tariflere lezzet katan mısır, vegan mutfakların da vazgeçilmezi. Hem çok lezzetli olması hem de besin değeri yüksek olması sebebiyle vegan menülerde bol bol kullanılır. Mısır aynı zamanda mısır ekmeği, mısır unu, mısır yağı, mısır şurubu gibi farklı ürünlere de dönüşebiliyor. Çok yönlü olması sebebiyle Türk mutfağında da sıklıkla kullanılan bir tahıl. Aynı zamanda bu sebze veya tahıl doğal olarak glütensiz bir besindir. Glütenden kaçanlar tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Diyet ve lif alımı, kalp hastalığı ve bazı kanserler dahil pek çok hastalık riskini düşürmekle aynı makalelerde yer almış ve ilişkilendirilmiş iki kelimedir. Üstelik, yeterince lif yemek, sağlıklı bir sindirim sağlar ve bağırsak sorunlarına karşı koruyabilir. Bu nedenle mısır, dengeli tüketimi neticesinde fayda sağlayacak bir yiyecektir. Çorba yanında, kahvaltıda, yemeklerde ve acıkma anında tüketilen kurtarıcı bir yemektir mısır ekmeği. İçerdiği yağ miktarı nedeniyle yağ oranı düşük beslenme programı uygulayanlar için önerilmez. Kuru fasulye ve balık yemeklerine nefis bir uyum sağlar.