Karadeniz’in havası ve yemekleri, insanları gibi yemekleri de kendine özeldir. Karadeniz’in coğrafi yapısı ve iklim şartları bu bölgeye has yiyeceklerin karakterini belirler. Mısır, fasulye, karalahana, otlar ve tabi ki hamsili pilav bölge mutfağına imzasını atan tatlar arasındadır. Yağışlı bir bölge olmasından dolayı verimli topraklara sahip olan Karadeniz, kendine has tatları senelerce korumayı ve günümüze getirmeyi başarmış. Karadeniz mutfağının olmazsa olmazı karalahana, mısır, kavurma ve pirinç.
Pilav; pirinç, bulgur gibi taneli bitkilerin veya şehriye, kuskus gibi makarna türlerinin suda pişirilmesiyle yapılan bir yemektir. Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn’de pek çok pilav tarifine rastlamaktayız. Bunlara örnek olarak: Bunlara örnek olarak; Acem pilavı, Acem pilavının diğer nevi, fırında pilav, domatesli pilav, Özbek pilavı, bulgur pilavı, yufka pilavı, pilavlı tas kebabı, süzme pilav, adî pilav, yumurtalı pilav, Türkistan pilavı, Kâşgar pilavı, enginarlı pilav, patlıcanlı pilav ve kaburgalı pilavı örnek olarak verebiliriz. Yani gördüğünüz üzere mutfak kültürümüzde pirinç ve pilavın oldukça sağlam bir yeri vardır.
Pirinç ve Karadeniz’in İlginç Birleşimi: Hamsili Pilav
Pirinç pilavı ve Karadeniz mutfağı ilişkisinin en ilginç birleşimi hamsili pilavdır. Karadeniz mutfağı ile özdeşleşen hamsinin pilavla buluştuğu bu yemek dillere destan lezzetlerden biridir. Çıtır çıtır hamsilerin arasında tane tane pilavın lezzeti Türkiye’nin dört bir yanına yayılmıştır. Hamsili pilav Karadeniz’in en bilindik ve sevilen lezzetlerinden biridir. Rize’den Artvin’e bütün Karadeniz sofralarında yerini alan hamsili pilav, pirinç pilavı ile yapılıyor. Temizlenmiş hamsiler, iç harç ile pişen pilavla birlikte tepside tıpkı börek gibi diziliyor ve fırına veriliyor. Sadece tek başına tüketildiğinde bile son derece doyurucu bir lezzet olan hamsili pilav Karadeniz mutfağının önemli tatları arasındadır.
Pirinç ve Karadeniz İlişkisi Şaşırtmıyor: Pirinçli Mantı
Mantının her türlüsünü severim diyenlerdenseniz, Bartın sofralarında oldukça önemli bir yere sahip olan pirinçli mantıyı da sevebilirsiniz muhtemelen. Diğer mantılardan farklı olarak daha büyük hamurda ve pirinç eklenerek yapılan mantı, oldukça güzel bir tada sahip. Elde açılan hamurların içine ayrı olarak kavrulmuş pirinçli harcın eklenmesiyle yapılan mantıyı, üzerine bol sarımsaklı yoğurt ve sos dökerek yemeği süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun!
Pilavı Bir De Nalia’da Deneyin
Unutamayacağınız bir hamsili pilavın ardından dilerseniz Nalia sütlaç ya da pepeçura gibi hafif tatlılar ile sofranızı süsleyebilirsiniz. Pendik, Ataşehir ve Güneşli şubelerimizde her güne özel, taze bir şekilde pişirilen yemeklerimiz için web sitemizi inceleyebilirsiniz. Pideden sütlaca, hamsi tavadan balık çorbaya kadar zengin menüsüyle dikkat çeken Nalia, hiçbir yemeğinde rafine tuz katmayarak ve tereyağını olabildiğince sade yağ haline getirerek kullanarak misafirlerinin de sağlığını düşünür ve onları sıcak bir ilgiyle ağırlar.