Türkiye’nin hangi bölgesine giderseniz gidin, hangi mutfak kültürünü deneyimlediğiniz, hangi şehirde olduğunuz fark etmeksizin karşılaşacağınız, son derece geniş bir yelpazede üretilen bir ürün olan ekmekle muhakkak karşılaşırsınız. Ekmek Türkiye gastronomisinin bir araya getireni, ana yemeklerin tamamlayıcısı olarak, güne başlarken kahvaltı masasının vazgeçilmez bir parçası olarak onlarca, hatta yüzlerce farklı yöntemle sofralarımızda yerini alır. Farklı bölgelerin kendilerine has bir şekilde ortaya çıkardıkları bu zengin ekmek yelpazesinin Karadeniz Mutfağı tarafına şüphesiz ki mısır ekmeği denk gelmektedir. Mısır ekmeği diğer yörelerde ve mutfak kültürlerinin aksine Karadeniz Mutfağında buğdaydan elde edilen değil de mısırdan elde edilen un ile hazırlanır. Birçok yemek için tamamlayıcı, bazen kendi başına bir yemeğin bileşeni olabilen mısır ekmeğinin Karadeniz Mutfağındaki yerine gelin yakından göz atalım.
Mısırdan Ekmek Olur mu?
Ekmek, esasında mayalı bir hamurun pişirilmesi ile yüzyıllardır ana karbonhidrat kaynağı ve katık olarak kullanılmış, belki de insanların yaşadığı her yere yayılan ve ortak olarak kabul edilebilecek yiyeceklerden birisidir. Bu geniş kullanım alanı, toplumların yaşadıkları coğrafyanın kendilerine sağladıkları tahıl ürünlerini kullanmaları ve farklı mutfak geleneklerinin farklı mayalama ve pişirme teknikleri geliştirmeleri neticesinde ekmek türleri hem kullanılan malzemeler bakımından hem de kullanılan yöntem bakımından oldukça çeşitlenmiştir. Bu çerçevede düşünüldüğünde unu ortaya çıkarılabilen karbonhidratı yoğun olarak içeren her türlü tahıldan lezzetli veya değil bir şekilde ekmek ortaya çıkarmak mümkündür. Ancak sayısız deneme neticesinde ortaya çıkan mutfak tecrübesinde, Türkiye özelinde söyleyecek olursak, geleneksel olarak yerleşmiş yalnızca iki ana malzeme bulunmaktadır: mısır ve buğday. Türkiye’de en çok Karadeniz bölgesinde yetişen mısırdan elde edilen ekmek de Karadeniz Mutfağında simge haline gelmiştir demek yanlış olmaz.
Tamamlayıcı Olarak Mısır Ekmeği
Her ne kadar kendi başına bir yemek olarak tüketilmesi mümkün görünse de ekmeğin asıl işlevi tamamlayıcı olmasıdır. Diğer bir şekilde ifade edecek olursak ekmek çeşitli öğünlerde tüketilen yiyeceklerin lezzetlerinin güçlenmesi ve tüketilmesinin kolaylaşması için kullanılmaktadır. Dolayısıyla mısır ekmeği de bu minvalde Karadeniz Mutfağında en başta deniz mahsullerinden elde edilen yemeklerin tamamlayıcısı olarak karşımıza çıkar. Özellikle balıklarla birlikte muhteşem bir uyumu sağlayan mısır ekmeğinin Karadeniz Mutfağındaki kahvaltılarda da kendine has bir yerinin olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bir yandan kaymakla harmoni içerisine girebilen mısır ekmeği sıklıkla yoğurtla birlikte de tüketilmektedir. Başka bir deyişle mısır ekmeği lezzet uyumu açısından günün her öğününe rahatlıkla uyum sağlayabilmektedir.
Karadeniz’in Mısırından Gerçek Mısır Ekmeği
Karadeniz Mutfağının belki de yapıtaşlarından biri olarak işaret edebileceğimiz mısır ekmeğinin yapımında mutlaka gerçek mısır unu kullanılmalıdır. İçerisine buğday unu, mısır nişastası gibi çoğaltıcı ve değiştirici ürünlerin eklenmesiyle ortaya çıkan ekmeğin gerçek mısır ekmeği olarak anılması mümkün değildir. Eğer Karadeniz Mutfağının sunduğu otantik lezzetleri merak ediyorsanız ve doğrudan Karadeniz’in mısırlarından elde edilen mısır unu kullanılarak, çoğaltıcı ve değiştirici ürünler karıştırılmamış gerçek mısır ekmeğinin tadına bakmak istiyorsanız sizi Nalia’yada bir kahvaltıya ya da akşam yemeğine davet ediyoruz.