Hem Balkan ve Orta Doğu mutfaklarını bünyesinde mezceden Türk mutfağındaki yemek çeşitleri, yöreden yöreye farklılıklar gösterir. Bu yöresel lezzetler arasında yer alan kavurma, Türk mutfağında bir çeşit et saklama yöntemidir. Bu yöntemle saklanan kırmızı etlere de kavurma denir. Bu yazımızda sizlere, Rize ve çevre bölgelerin, yaz aylarında hazırlanıp, kış aylarında tüketmek için yapılan, enfes ötesi damak tadı olan, “Rize Kavurması”nı anlatacağız.
2019 Yılında Coğrafi İşaret Belgesi Aldı
Karadeniz mutfağı yemeklerinden olan Rize kavurması özellikle bayram sofralarında, düğünlerde, özel günlerde, kalabalık ortamlarda oldukça lezzetli bir et yemeği olarak sunulur. Rize kavurması ayrıca dondurulmuş olarak paketlenir ve bu şekilde Türkiye’nin her yerine satışa sunulur. Kavurmanın içine tuz haricinde baharat atılmaz, etin kendi lezzetiyle sunumu yapılır. Lezzeti, halk arasında yıllardır tescilli olan Rize kavurması, en nihayetinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından da 15 Ekim 2019 tarihinde coğrafi işaret belgesi almıştır.
Tarihi 1900’lü Yıllara Kadar Uzanıyor
Özellikle Rize bölgesine has olan bu yemeğin tarihi 1900’lü yıllara kadar uzanmaktadır. Rize’de, 1900 yılların başlarında, yörük olarak gelen göçebe halkların hayvancılıkla uğraşması ve kışın tüketmek için hazırladığı bir karışım ile Rize kavurmasının ortaya çıktığı söyleniyor.
Odun Ateşi ve Bakır Kaplarda Pişiriliyor
Rize kavurması, Osmanlı dönemlerinde Mehmed Reşad tarafından yazılan son yemek kitabı kitap Fenn-i Tabâhat’da da tarifi geçen bir yemektir. Rize’nin tescilli lezzeti Rize kavurmasını diğer kavurmalardan ayıran en önemli etmen; pişirilme şekli. Oldukça ünlü olan Rize kavurması özel bakır kaplarda yapılır. Yöre adetlerine uygun olarak bakır kazanların içerisinde yavaş yavaş yapılan Rize kavurması, lezzet açısından daha da iyi olması için odun ateşi üzerinde pişirilir. Rize kavurmasının lezzetinin arkasındaki sır da odun ateşi ve bakır kaptan geliyor aslında. Çünkü, Rize kavurması başta olmak üzere pek çok yöresel yemeğin tadı odun ateşinden gelmektedir. Kömür ve benzer ateşlerde pişirilen kavurmanın eti sert olur ve istenilen lezzette olmaz. Yörenin yüksek yaylalarında kurbanlık olarak yetiştirilen hayvanların taze otlarla beslenmesi de etin lezzeti arttıran bir diğer etmendir. Zira hayvanların beslenme şekli, etin lezzeti ile doğrudan alakalıdır. Bu sebeple yöresel Rize kavurması için yaylalarda bakılan hayvanların eti tercih edilmektedir. Rize’de kavurma mevsimi ekim ve kasım ayları kabul edilmektedir. Kavurma hava almadan buzdolabının içinde 1 yıl, açıldığında ise 3 ay saklanabilmektedir. Kavurmaya tuz dışında baharat katılmaz.
Rize kavurmasını diğer kavurmadan ayıran önemli detaylardan biri de Rize kavurmasının en çok kahvaltıda tüketiliyor olmasıdır. Özellikle de bayram sabahlarında, özel kahvaltılarda veya pazar kahvaltılarında sofranın çeşitlenmesi için yöre halkının tercih ettiği lezzetlerden birisidir.
Çölyak hastalığınız ya da gluten hassasiyetiniz varsa glütensiz yemekler kategorimizde yer alan Rize kavurmasını Nalia’da gönül rahatlığıyla deneyebilirsiniz. Nalia, hiçbir yemeğinde rafine tuz katmıyor ve yemeklerini sindiriminin kolay olması ve genizde ekşime yapmaması için kazeinden arıtılmış tereyağı ile pişirerek misafirlerinin de sağlığını düşünüyor ve onları sıcak bir ilgiyle ağırlıyor. Sağlığınıza önem veriyoruz.