Karadeniz bölgesinde yetişen birçok bitki hem doğrudan şifa kaynağı olması bakımından hem de ürün birleşimleriyle lezzetli yemeklerin pişirilmesinde kullanılması bakımından sağlıklı yaşamın temelini oluşturan sağlıklı beslenmeye yardımcı olmaktadır. Dolayısıyla Karadeniz Mutfağı hem içinde barındırdığı ürünler hem de yemekleriyle bir yandan beslenme düzenine dikkat etmesi gereken insanlar için fırsatlar sunarken bir yandan da lezzet deneyiminin kapısını meraklıları ve sevenleri için aralamaktadır. Karalahana çorbası da bu bağlamda dikkate alınması gereken Karadeniz Mutfağına has bir sebze çorbasıdır. Karalahana çorbasında kullanılan karalahana bitkisinde bolca C vitamini bulunduğundan kışları bir takviye gıda olarak düşünülebildiği gibi kalorisinin düşük olması ve içindeki magnezyum, demir, kalsiyum gibi bileşenleri barındırması sebebiyle vücudun kendini yenilemesinde ve çeşitli rahatsızlıkları atlatmasında da fayda sağlamaktadır.
Kış Günlerinde Karalahana Çorbası!
Elbette karalahana çorbasının asıl şifası çorbanın ana malzemesi olan ve Türkiye’de Karadeniz bölgesinde yetişen bir bitki olan karalahanadan gelmektedir. Karadeniz bölgesinin ve Karadeniz mutfağının çeşitli yerlerinde pezük, mancar, pancar gibi isimlerle anılan karalahananın içerisinde en çok C vitamini bulunduğundan kış günlerinde soğuk algınlığa yakalanmamak için tercih edilebilecek bir üründür. Karalana çorbası da hem karalahana suyunu kaybetmeden pişirildiği için hem de soğan, sarımsak ve benzeri yan ürünlerin birleşimleri ile hazırlandığı için sağlık deposu olarak görülmelidir.
Şifa Kaynağı Karalahana
Karalahananın belki de saymakla bitmeyecek faydalarının arasından içerdiği kalsiyum ve magnezyum sayesinde diş ve kemik dokularının dayanıklılığını artırması öne çıkmaktadır. Özellikle demir eksikliği, kalsiyum eksikliği gibi sorunlar yaşayan kişilerin tercih edebileceği karalahana çorbası hem lezzetiyle hem de şifasıyla Karadeniz Mutfağının öne çıkan yemekleri arasındadır. Bunların yanı sıra vücuda sonradan gelen toksik maddelere karşı güçlü bir detoks özelliği taşıyan karalahana, sağlıklı yaşam rehberlerinde yerini almıştır. Detoks sürecinde hem suyu hem de yemekleri vücutta biriken zararlı bileşenlerin temizlenmesinde, vücudun direnç ve dayanıklılığının arttırılmasında rahatlıkla tüketilebilir. Şekeri yüksek olan kişilerin de karalahana çorbasını tercih etmesi muhtemeldir, zira karalahana kandaki şeker oranını düşürmeye yardımcı olur.
Nalia’nın Karalahana Çorbası
Bütün bu faydalarının yanında karalahana çorbası hazırlanırken bir de ilikli kemik suyu kullanılırsa her derde deva olacak bir yemek ortaya çıkar. İşte bu şifa kaynağı, lezzetine doyum olmayan Karadeniz Mutfağı yemeğini tüm yemeklerini ilikli kemik suyuyla pişiren Nalia’da denemeniz gerekiyor! İlikli kemik suyu karalahana çorbasını lezzet bakımından çok daha ileri bir seviyeye taşıdığı gibi özellikle kemik ve diş sağlığına olan katkısını, soğuk algınlığına karşı olan dirence olan katkısını katbekat arttırmaktadır. Tam da bu sebeple karalahana çorbası Nalia’da içilir.