Türkiye’nin her yöresinin olduğu gibi Karadeniz mutfağının da kendine has yemekleri bulunur. Karadeniz bölgesinin sebzesi olan karalahanadan onlarca değişik yemekler yapılır. Sarmalar ve dolmalar mutfaklarımızın başta gelen lezzetlerindendir. Her yöremizin sarması da dolması da kendine hastır. Karadeniz denilince de akla karalahana sarması geliyor elbette. Faydaları ve tadıyla da öne çıkan karalahana sarması pişirmek diğer sarmalara göre çok daha pratiktir.
Türk Kültüründe Dolmalar ve Sarmalar
Dolmalar; isminden ötürü bir Türk yemeği olarak kabul görmüştür. Farsça dolmeh, Rumca dolmathes olarak anılan bu teknikte hazırlanan yemekler, Anadolu’nun, her döneminde çeşitlilik göstermiştir. Dolmanın tanımı ‘’bir sebzenin oyularak; içerisinin bulgur, pirinç, kuru yemiş gibi malzemelerle doldurularak pişirilmesi’’ şeklinde yapılsa da dolma sadece sebze ile hazırlanmaz ve sarma da dolma başlığı altında incelenir.
Sarmalar ve dolmaların bir kısmı etli ve zeytinyağlı olarak ikiye ayrılır, zeytinyağlı dolmalara ‘yalancı dolma’ denildiği de olur. Bu iki başlık dışında; balık-deniz ürünleri, kümes-av hayvanları, büyükbaş-küçükbaş hayvanlar, sebze-meyve yaprakları, sakatatlar, taze-kuru sebze ve meyveler gibi hazırlandığı malzemeye göre dolmalar alt başlıklara ayrılır.
Örneğin, balık ve deniz ürünleri ile hazırlanan dolmalara midye dolması derken kümes hayvanları ile hazırlanan dolmalara bıldırcın dolması ve kaz dolmasını deriz. Sebze ve meyve yaprakları ile hazırlanan sarmalara asma yaprağı dışında; dut ve ayva yapraklarını örnek gösterebiliriz. Sakatatlar ise hem zor hem de mutfak becerisi gerektiren dolmaların yapımında kullanılır. Bu sarma ve dolmalara ciğer sarması, işkembe dolması ile mumbar dolmasını örnek verebiliriz. Karadeniz mutfağının vazgeçilmezlerinden karalahana sarması ise, karalahana sebzesi ile hazırlanmaktadır.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Karalahana kendine has bir tadı olan ve özellikle Karadeniz mutfağında sık sık kullanılan bu sebzeden çorbası ve sarma da yapılır. Karadeniz mutfağının incilerinden olan karalahana sarması iç harcıyla, yaprağıyla tatmaya değer bir lezzettir.
Diş ve kemiklerin sağlamlaşmasına destek olan karalahana, oldukça faydalı bitkiler arasında yer almaktadır. Cilt, kemik ve dişlerin sağlamlığını arttırır. Vücutta bulunan zehirli maddelerin, atılımını kolaylaştırır. Kansere karşı koruyucudur. Mide ve bağırsak ülserine iyi gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Karalahana, her ikisi de bağışıklık sisteminiz için son derece mühim olan A vitamini ve C vitamini sağlar.
Şeker Hastaları için Birebir
Karalahana düşük bir glisemik indeks derecesine sahiptir. Bu da yemekten sonra kan şekerinin yükselmesine neden olmayacağı anlamına gelir. Diyabetli kişiler, kan şekeri seviyelerini daha iyi bir şekilde idare etmeye yardımcı olmak için genellikle düşük glisemik indeksli yiyecekler tüketiler. Düşük glisemik indeksli yiyecekler ayrıca sindirimi daha uzun sürdüğü için daha uzun süre tok hissetmeye de yardımcı olmaktadır. Bu etki aynı zamanda, kilo vermeye çalışan kişilerin aşırı yemekten kaçınmasına da yardımcı olabilir.
Karalahana Sarmasını Bir De Nalia’dan Deneyin
Asla unutamayacağınız karalahana sarması siparişinizin ardından dilerseniz Nalia mısır ekmeğimizi ve pepeçura tatlımızla deneyebilir, damağınızı süsleyebilirsiniz. Pendik, Ataşehir ve Güneşli şubelerimizde her güne özel, taze bir şekilde pişirilen yemeklerimiz için web sitemizi inceleyebilirsiniz. Pideden sütlaca, hamsi tavadan etli Rize karalahana sarmaya, likapalı mısır ekmeğinden sebzeli balık çorbaya kadar zengin menüsüyle dikkat çeken Nalia, hiçbir yemeğinde rafine tuz katmayarak ve tereyağını olabildiğince sade yağ haline getirerek kullanarak misafirlerinin de sağlığını düşünür ve onları sıcak bir ilgiyle ağırlar.