Nalia Karadeniz Mutfağı lezzetlerinin detaylarına indiğimiz blog köşemize hoş geldiniz. Bu yazımızda sizlere Karadeniz bölgesinin en sevilen tatlılarından biri olan Laz Böreği’ni tanıtmak istiyoruz. Laz Böreği, yufka, tereyağı, muhallebi ve şerbet ile yapılan çok lezzetli bir tatlı çeşididir. Türkiye’de Doğu Karadeniz bölgesinde ve özellikle Artvin, Rize ve Trabzon illerinde sıklıkla yapılır.
Laz Böreği, Osmanlı İmparatorluğu döneminde ortaya çıkmıştır. Bu böreğin yapılışının Kadınefendi yani Valide Sultanların saray mutfağında öğrenildiği bilinmektedir. Lazistan adıyla anılan bölgede yapıldığı için bu ismi almıştır ve zamanla diğer yörelerde de bilinir bir hale gelmiştir. Ülke genelinde Laz böreği olarak bilinen tatlının Hopa yöresine ait olduğunu vurgulayan Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Akyürek, “Araştırmalarımız sırasında Laz böreğinin geçmişinin 200 yıl öncesine dayandığını öğrendik. Kayıtlarda, daha çok özel günlerde misafirler için hazırlanan tatlı olduğu bilgisi de yer alıyor.” demiştir. Ocak 2019 tarihi itibari ile de coğrafi işaret olarak tescil edilmiştir.
Laz Böreği’nin yapılışı oldukça özen gerektirir. İyice yoğrulup bir süre dinlendirilen hamurundan tepsinin büyüklüğüne göre baklava yufkası açılır. Yemeğin yapımında kullanılan ince yufkalar özenle hazırlanır ve böreğin lezzetini artırır. Yufkaların yarısı yağlanmış tepsiye serilip üzerine hazırlanan muhallebi yayılıp üzerine kalan yufkalar serilir. Tereyağı eritilip üstüne dökülerek arzuya göre kare veya üçgen şekilde kesilerek fırına verilir. Piştikten sonra soğumaya bırakılır. Daha sonra üzerine soğuk şerbet gezdirilir. Oldukça hafif bir tatlı olan Laz böreği, üzerine ilave edilen soğuk şerbeti sayesinde bu özelliğe sahip hale geliyor. Bazı yöresel tariflerde şerbet yerine bal da kullanılabilir.
Laz Böreği, Karadeniz bölgesinin kültürünü ve zenginliğini yansıtan bir tatlıdır. Nalia Karadeniz Mutfağı olarak siz değerli müşterilerimize bu tatlıyı sunmaktan gurur duyuyoruz. Siz de bu lezzeti denemek isterseniz, restoranımızda sizleri bekliyoruz.