Karadeniz kahvaltılarının en önemli özelliği zengin ve besleyici içeriğiyle sizi bu eli açık yörenin her nimetiyle doyurmasıdır. Şüphesiz ki, kaygana tek başına güne zinde başlayabilmeniz adına en uygun ve harika bir kahvaltı sofrasının demirbaşıdır. Kaygana protein ihtiyacını temel olarak yumurtadan karşılar, ve eşsiz karadeniz lezzetleriyle bezer her bir lokmasını. Bu kadar teferruatlı bir lezzetin çok kolay hazırlanması da kahvaltılarınızı bir o kadar keyifli hale getirir. Kaygana tek çeşit olarak karşımıza çıkmaz; Karadenizin değerli lezzetleriyle her biri ayrı bir keyif olan kayganalar hazırlanabilir.
Kaygana zaman zaman krep ya da omlet ile benzer tatlara sahip olduğu düşünülen bir yemek çeşidi olsa da ayrı bir doku ve içeriğe sahiptir. Krep, yumurtaya göre daha bir doyuran, omlete göre daha tereyağlı ve protein-karbonhidrat dengesi un ile sağlanmış bir yemektir. Genelde kahvaltılık olarak ansak da, kaygana ara sıcak olarak da tüketilmeye çok uygun bir yiyecektir. Eğer öğününüzde kaygana varsa, ve eşlik eden bir bardak çay, bu bereketli yiyecek sizi Karadenize doyuracaktır. Ayrıca bu yemeğin tok tutucu özelliği, onu uygun bir sahur ürünü de yapar.
Kaygananın en önemli özelliği, pek çok çeşit içerikle karşınıza çıkması ve her seferinde ayrı bir lezzet şaşırtıcı lezzet sunarak enfes bir deneyim yaşatmasıdır. Kaygana tarifi verecek olursak, yumurta, tereyağı ve unu kesinlikle listeye almalıyız. Bu karışıma iltifat edecek olan lezzetler ise sizin damak tadınıza, diyet tercihinize ve elinizdeki malzemeye göre esneklik gösterebilir. Örneğin hamsili bir kaygana yapabilir, dileğe göre ıspanak ve pazı gibi yeşilliklerle zenginleştirebilirsiniz. Veya bu lezzeti tamamen sebzeli yapabilir, karadeniz doğasının sunduğu pek çok farklı otlarla servise hazır ederek hafif bir vejeteryan yiyecek elde edebilirsiniz. Şu ana kadar örneklenen kayganalar tuzlu bir içerik sunarken, tatlı içerikli olarak tüketilebilecek kayganalar da elbette mümkün. Ballı kaymaklı ya da ballı cevizli bir kaygana sabah kahvaltılarında tatlı kaçamaklar arayanlar için, ya da sağlık deposu balı alternatif bir yolla tüketmek isteyenler için harika seçeneklerdir. Yani yumurtayı unla çırptığınız karışımı ve hamsili, sebzeli ya da ballı olan yan ürünleri ekleyerek bol tereyağı ile tavada üç-beş dakika içerisinde altı ve üstü kızarana kadar pişirerek hazırlayabilirsiniz.
Kaygana lezzetiyle ön plana çıktığı kadar, adıyla da akıllarda kalıcı bir Karadeniz yemeğidir. Kaygana isminin anlamına bakarsak, kaygan kelimesinden türediğini görebiliriz. Bol yumurtalı ve tereyağlı içeriğiyle betimlenen bu lezzet, günümüze kaygana adıyla ulaşmış olmaktadır. Kaygananın tarihine bakacak olursak, bu güzide lezzetin bir Osmanlı yemeği olduğunu görürüz. Osmanlıda genelde tuzlu haliyle tüketilen kaygananın en popüler bir diğer yorumu ise patlıcanlı içerikle karşımıza çıkmaktadır.
Karadenizin bize sunduğu en kendine has, en lezzetli, en cömert ve en taze ürünleri size sunmaktan büyük bir gurur duyuyor, ve bu karadenizin sembol yemeğini kahvaltı sofralarımızda damak tadınıza uygun çeşitleriyle sizle buluşturuyoruz. Bu güzide karadeniz yemeğini size en doğru, lezzetli ve sağlıklı haliyle sunmayı görev biliyoruz ve bu sebeple yemeğin içeriğinde yer alan tereyağını sade yağla değiştiriyoruz. Tereyağının bir diğer formu olan ve sütün en doğal hali olan bu ürün laktoz ve oksitlenmiş kolesterol içermediğinden Nalia mutfağından çıkan yemekleri daha güvenli ve sağlıklı bir hale getirir. Sağlığınıza ve diyet tercihlerinize saygı duyuyoruz ve gereken özeni gösterdiğimize dair Nalia sözü veriyoruz.