Pide Türk mutfağının yaygın bir yemek türüdür. Hatta belki de dünya mutfağına Türk mutfağının iliştirdiği yemek türlerindendir. Türkiye’nin birçok köşesinde kendine özgü pide türleri de mevcuttur, bu açıdan zengindir Türk mutfağı. Şüphesiz ki Karadeniz mutfağı da bu zenginlikten nasibini almış ve iz bırakan şekilde bu zenginliği genişletmiştir. Anadolu’dan taş fırınlar kullanılarak ne de güzel lezzetler çıkmıştır zaten, pide de bu lezzetlerden birisidir. Ateşin güzel dokunuşunun yediğiniz yemekle birlikte geldiği türden bir yemektir pide. Bu nedenle, bu blog yazımızda size menümüzde de sunduğumuz bir pide türünden bahsedeceğiz: Trabzon peynirli pidesinden.
Daha önceki blog yazılarımızdan birisini karadeniz ve peynir çeşitliliğine ayırmış olduğumuz belki gözünüze ilişmiştir. Trabzon peynirli pidesi karadeniz coğrafyasının peynir çeşitliliğinin ön plana çıktığı yemeklerdendir. Dolgun kenarlı ekmeğinin üzerindeki yumuşak peynir dokusuyla, hafif çıtırlık katan benekleriyle eriyişinde ateşin sıcaklığının en naif halini hissedebildiğiniz ağzınızı yakmayan ve lezzetini sürebileceğiniz bir pide türüdür Trabzon peynirli pidesi. Zira üzerine kondurulmuş yumurta bunun ispatı gibidir, yumuşacık ve sıcacık dokusuyla o da bu pidenin lezzetlerine karışır ve yemek deneyimini kat be kat artırır.
Karadenize özgü peynirlerle yapılan bu pide, tadında da kokusunda da karadenizi taşıyor. Trabzon’un geniş yaylalarında gezinen ve otlanan hayvanların besleyici sütlerinden elde edilen özel peyniriyle en güzel tadına erişilmesinin yanında böylesi bir peynir bu pide türünün en önemli ayrıntılarındandır. Hakeza tereyağının bu tada etkisi de es geçilmemelidir. Hem pidenin ana peynirinin tadına katkıda bulunan hem de kendi başına bu tatta yer alan tereyağı, peynir bazlı bu yemekte, pideyi pide kılan veya bunun önüne geçen bir etkiye sahip olacaktır. Bu peynirlerin bir araya geldiğinde göreceği ısı da aynı şekilde asli bir öneme sahiptir, çünkü hem peynirlerin o mükemmel kıvama gelebilmesini ve katman katman (üstü nispeten kuru, alt kısmı nispeten sulu) bir forma bürünebilmesi doğru sıcaklık tat ve yemek deneyiminde ciddi bir etkendir. Sıcaklığın aynı zamanda üzerindeki yumurtanın pişme kıvamı, o eriyiklik ve küçük bir dokunuşla dağılmasında da payı büyüktür. Zira Trabzon peynirli pidesi, yalnızca damağa değil göze de hitap eden bir yemektir.
Trabzon Peynirli Pidesi hem peyniriyle, hem pişirmesiyle, hem tereyağıyla ve bu peynirlerin hazırlanma sürecinde kullanılan süt ve işleme yöntemiyle Karadeniz Mutfağına yaraşır bir kendine özgülüğe sahiptir. Bu pidenin içeriği hazırlanma sürecinde kullanılan gıda ürünleri, pişirme ve sunma süreciyle kendine has birçok yanı vardır. Türkiye çapında tüketilen yemeklerden olmasının yanında coğrafi işaret almış olması bunu tescilleyen noktalardan biridir.
Nalia Karadeniz Mutfağı olarak Trabzon peynirli pidesini menümüzde sizlere sunduğumuz için çok mutluyuz. Nalia mutfağının özel yönlerinden birinden bahsetmeden de geçemeyeceğiz. Tereyağı kullandığımız herhangi yemeğimizde, kahvaltılığımızda veya tatlımızda kullandığımız ürünlerimizde, kullandığımız tereyağı yağın olabildiğince sade halindedir. Bu hem doğallığı hem de sağlığı vurgular nitelikteki menümüz ürünlerinde, hem de Karadeniz Mutfağına yaraşır olabilmek adına önem verdiğimiz bir ayrıntıdır. Eğer bizi ziyaret ettiğinizde Trabzon Peynirli Pidesini yerseniz size ne anlatmak istediğimizi anlayabilirsiniz. Umuyoruz ki, ustalarımızın deneyimli ve maharetli mutfağından bu pidelerin tadına doyamayacak ve aklınıza geldikçe ağzınızı sulandıracaktır.